top of page
şekil1

2023

Ortak yaşam ve çalışma kültürüne daimi esin kaynağı olmak

ORIGINN

ORIGINN
CREATIVE HUB

Originn, inovasyon ve sürdürülebilirlik hizmetleri sunarak ortak çalışma ve iş birliği alanlarını içine alan yaratıcı bir merkezdir (Creative Hub). Originn, ahalisiyle birlikte benimsediği değerler etrafında yaratıcı topluluklar kurar. Bu değerler çerçevesinde paydaşları için işbirliği modelleri sunar ve çok disiplinli bir üretim kültürünün arayüzü olma motivasyonuyla ortak çalışma alanları yaratır.

2023’e BAKIŞ

İzmir’in ilk ortak çalışma alanı olarak kurulduğumuz günden bu yana, alanımızı ve hizmetlerimizi tasarlarken her zaman katılımcı bir süreç yürütmeye özen gösterdik. Önceliğimiz her zaman yaratıcılığı ve ortak üretimi tetikleyen, dolayısıyla sürdürülebilir ekonomik kazanımı kolaylaştıran yaşam odaklı bir mekan oluşturmak oldu. Bu önceliği ilerletirken geriye dönük bir değerlendirme yapma alıştırması, bizi biz yapan değerleri sürekli sorgulamaya itti. İş birliği kültürü oluşturmaya çaba sarf ederken şeffaflığın önemini anlamamıza, dayanıklılık testlerinden birçok kez başarıyla geçmemize ve bize rehberlik eden kurum ve kişilerle kurduğumuz güven ilişkilerini hatırlamamıza olanak sağladı. Bu pratiğin bir sonucu olarak, daima ilerlemekte olduğumuz gerçeğine odaklanmamızı sağladı.

 

Bu sebeplerle, bu yıl geriye dönüp 2023’te birlikte neler başardık birlikte gözden geçirmek istiyoruz. Nicelerini gelecekte yine birlikte üretmek dileğiyle.

 

Originn Creative Hub Ekibi

ORIGINN MEKAN

Açık ve kapalı alanlara sahip olan Originn; yüksek tavanlı loft mimari stilinin ferah atmosferiyle, içinde yaşayanlar içi hareketlilik ve organik buluşma noktaları oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

Modüler bir kurguya sahip olan etkinlik alanları, co-working, ofis ve toplantı alanlarına ek olarak, özel mutfak çalışmaları için FoodLab ve kahve molaları için Coffeece gibi özel alanları içeren bütünlük arz eden bir mekan deneyimi oluşturmak üzere tasarlanmıştır.

şekil1

ORIGINN COWORKING + OFFICES

Originn Mekan’da farklı metrekare ölçülerinde toplam 40 adet hazır ofis bulunmaktadır. Hazır ofisler, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda özenle dekore edilmiştir. Originn’in ofis kullanıcılarına sunulan hizmetler

arasında sekreterya hizmeti, yüksek hızlı

internet bağlantısı, toplantı ve konferans

salonu kullanımı, lounge ve açık alan

kullanımı, sınırsız self-servis sıcak içecek, otopark, ofis temizliği, projeksiyon, printer, fotokopi ve

tarama hizmetleri gibi avantajlar yer almaktadır.

Originn, modern dekorasyonu ve geniş atmosferi ile misafirlerine verimli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Ayrıca, girişimcilere ve uzaktan çalışanlara ev sahipliği yapan 30 kişilik açık ofis alanları bulunmaktadır.

ORIGINN MEKAN

Etkinlik ve toplantı alanlarında, sunum ve gösteriler için projeksiyon cihazı, ses sistemi gibi teknik ekipmanlar mevcuttur. Originn, 200 kişilik etkinlik alanı ile İzmir’in yaratıcı buluşma noktasıdır. Bu alan, kültür-sanat etkinlikleri, atölye çalışmaları, marka lansmanları, kurumsal toplantılar, eğitim, seminer, panel, zirve, sergiler, müzik performansları ve kokteyller gibi çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır.

Ziyaretçi karşılama ve yönlendirme, sıcak-soğuk
içecek servisi, catering hizmeti, otopark kullanımı
gibi detaylı hizmetler ise Originn’in etkinlik ve
toplantı alanlarındaki kullanıcılara sunulan diğer
avantajlar arasında yer almaktadır. Originn,
farklı metrekare ölçülerindeki toplantı alanları
ile 10, 20, 60 ve 120 kişilik toplantılara ev sahipliği
yapmaktadır.

ORIGINN EV SAHİPLİĞİ

Bu yıl toplantı odası, etkinlik alanı ve Foodlab’de 98 farklı kurumdan 4467 kişiyi 270 farklı günde ağırladık. Foodlab’de düzenlenen etkinliklerimiz için 99 kez lezzetli yemekler pişirildi.
 

Yeni tanışıklar, sohbetler ve kahve molaları için Coffeece’de 1090 termostan fazla kahve demlendi.

 

Bu yıl, alanlarımıza ses ve renk katan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.

ORIGINN ALANLAR
//Modüler Toplantı Odası     //Yeni Nesil Toplantı Odası     //Büyük Toplantı Odası

 //Foodlab                             //Coffeece

ORIGINN FOODLAB

Originn Foodlab, gıda ve tarım alanında fikir veya projeleri olan girişimciler için özel bir çalışma alanı olarak tasarlanmıştır. Sektördeki paydaşlar ve akademik iş birlikleriyle bir araya gelerek özellikle gıda tasarımı olmak üzere yenilikçi ve teknoloji odaklı projeler üretirken, gıda ekosistemindeki mevcut projelere de destek sağlamaktadır. Foodlab, birbirinden farklı konsept ve özgün içerikleriyle yeni nesil, ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

şekil3

2023 yılı boyunca Foodlab’ten Ahali öğle yemekleri için 262 kez günün yemeği “Yeni Nesil Türk Mutfağı” menüsü pişirildi. Etkinlik alanlarımızda gerçekleşen etkinlikler için 96 kez lezzetli yemekler pişirilip servis edildi.

Originn Foodlab, Ahali arasındaki samimi ilişkilerin, lezzetli yemeklerin etrafında doğduğu bir ortamdır ve inovasyon, bu mutfakta pişer. Foodlab, sadece bir yemek alanı olmanın ötesinde, aynı zamanda iş birliğinin, dostluğun ve yaratıcılığın buluşma noktasıdır. Burada, projeler sadece masa üstünde değil, aynı zamanda lezzetli bir yemek etrafında şekillenip büyümektedir.

ORIGINN COFFEECE

şekil2
şekil2
şekil3
şekil2

İş yaşamının hızla değiştiği, yaratıcılığın ve inovasyonun kilit olduğu bir çağda, Coffeece sadece bir kahve molası değil, aynı zamanda yeni iş birlikleri ve fikir alışverişlerinin yeşerdiği bir dinlenme ve kahve molası merkezidir. Ahali ve yerel paydaşlar, kahve molası sırasında yeni bağlantılar kurar, projelerini paylaşır ve birbirlerinden öğrenir.

şekil2

Coffeece’ten geçen yıl boyunca 17650 bardak kahve içildi ve ev sahipliği yaptığımız etkinlikler için 550 termostan fazla kahve demlendi. Bu sayede, Coffeece işlevsel bir kahve molasının ötesinde, iş dünyasındaki etkileşim ve paylaşımlara önemli bir katkı sağlamaktadır.

ORIGINN AHALİ

Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

Ortak çalışma alanı, işbirliği ve entegrasyon merkezi olarak, yaratıcı topluluk içindeki sorunların ele alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu alanlar, disiplinler arası etkileşimleri teşvik ederek ve yaratıcı kişiler arasında aidiyet duygusunu güçlendirerek, paylaşılan değerlerin fiziksel bir tezahürünü sağlar (Spinuzzi, 2012).

Bu yıl, Ahali ile 12’den fazla buluşma gerçekleşti ve bu buluşmalara “İkinci Cuma Buluşmaları” adını verdik. Bu buluşmalar, Originn’in kurulduğu günden beri devam eden bir gelenektir. İkinci Cuma Buluşmaları, yeni Ahali üyeleri ile tanışma, mevcut Ahali üyeleri arasında sohbet ve ayın konuları üzerine yemek, içmek ve durum güncellemelerini içeren keyifli molalar olarak düzenlenmiştir.

2023 yılı boyunca, Originn’de girişimcilik, gıda, sürdürülebilir turizm, yaratıcı endüstriler, dijital oyun, yenilenebilir enerji ve inovasyon temalarında Ahali’ye açık 20’den fazla buluşma düzenledik.

Buluşmaların amacı, yeni tanışıklıklar yaratmak ve iş birliklerini tetiklemektir. Bu hedeflere ulaşma doğrultusunda, Ahali içinde birçok ortak üretim projesi başlatıldı ve bu buluşmalar vesilesiyle tanışan 4 Ahali sakini, TÜBİTAK destekli Cyclizm Yenilenebilir Enerji Teknoloji Şirketi’ni kurdu.

inovasyon

ORIGINNOVATION

Originnovation, Originn’de geliştirilen bir metodoloji ile deneyimlenen iş birliği ve ortak üretim modelinin katkı ve etkilerini artırmayı amaçlayan bir yenilik hareketidir.

Özel sektörü, üniversite, girişimcilik ve inovasyon ekosistemiyle entegre ederek birbirleriyle esnek iş birlikleri kurmalarını hedefler. Bu iş birliklerinin ölçülebilir, takip edilebilir, açık inovasyon kültürünü benimsemiş yaratıcı topluluklar geliştirmesini sağlar.

Yaklaşımımız

İşbirliği, katılımcılık, dayanışma ve paylaşma, bilgi ve deneyim paylaşma hedeflerine odaklanarak ilerliyoruz. Bu hedefleri kapsayan bir yaklaşım olarak Design Thinking’i benimsiyoruz.
 

Design Thinking; iletişim, işbirliği, sorgulama ve yaratıcılık odaklı olarak 21. yüzyılın temel eğitim hedeflerini destekleyen ve problem tanımından çözüm sürecine kadar kullanılan temel bir düşünce yapısıdır.

orgnv_logo
orgnv_icon

ORIGINNOVATION HİZMETLER

DANIŞMANLIK
İnovasyon Stratejisi Danışmanlığı
Öğrenen Organizasyon Yapılanması
Ürün & Süreç Tasarımı

PROGRAMLAR
Çalıştay ve Toplantı Yönetimi
Açık İnovasyon (Hackathon, Ideathon)
Co.Creathon
Climathon

EĞİTİM
Design Thinking
Girişimcilik Eğitimi & Mentörlük

2023'e BAKIŞ

Bu yıl 9 farklı temada 22 farklı paydaşla ortak üretim yaptık ve 430 kişiye temas ettik.

 

Projelerimizin %63’ü eğitim ve ortak üretim projesiydi.

#networking

#insankaynakları

#sürdürülebilirlik

#toplulukyönetimi

#inovasyon

#girişimcilik

#dijitaloyunekosistemi

En Çok Konuştuklarımız...

Öğrenen Organizasyon

Topluluk Yönetimi

Girişimcilik

Sürdürülebilirlik

OYUN EKOSİSTEMİ - DENEYİM AKTARIMI VE NETWORKING BULUŞMASI

3 Ekim’de Originn’de düzenlediğimiz Oyun Ekosistemi Deneyim Aktarımı ve Networking Buluşması’nda, İzmir - Hollanda oyun ekosistemini masaya yatırarak deneyim aktarımı gerçekleştirdik. Bu etkinlik, İzmir’in oyun ekosistemi bakımından potansiyelini göstermek, iş birliklerinin kurulması için alan açmak amacıyla düzenlendi. Hollanda Kültür Ataşesi Sayın David Naves ve Hollandalı Oyun Tasarımcısı Menno Deen’i ağırladık.

 

İzmir oyun ekosisteminde yer alan özel şirketler, üniversiteler ve merkezi yönetim temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bu kapalı buluşmada oyun ve oyun kültürü, teknoloji, Türkiye’deki/ İzmir’deki oyun girişimciliği ve oyun ekosisteminin mevcut durumu konularında önemli bilgi paylaşımları gerçekleştirildi. Yapılan konuşmalarla oyunların sosyal rolü üzerine değerlendirmelerde bulunuldu ve yeni fırsatlar ile iş birliklerinin değerlendirilmesi için ilk adım atıldı. Bu etkinlik, deneyim aktarımı ve networking alanında önemli bir buluşma ve bilgi paylaşım platformu oluşturdu.

REVON - ÜRÜN TASARIMI & STRATEJİK DANIŞMANLIK

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etme hedefiyle İzmir’de yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, sürdürülebilir e-mobilite ekosistemine katkı sunmayı amaçlayan ve bir değer yaratma vizyonuyla ortaya çıkan İzmirli girişim REVON ile iş birliği başlattık.


Otomotiv sektöründe deneyimli bir mühendis ekibine sahip REVON ile başlattığımız iş birliği, L7e-CU tipi bir elektrikli son mesafe teslimat aracı tasarımı talebi üzerine odaklandı. Bu süreçte, 6 aylık ürün tasarım sürecinde sadece ürün tasarımında değil, aynı zamanda bu genç girişimin stratejik danışmanlık süreçlerinde de yanlarında yer aldık.

 

Ürün – hizmet tasarımı danışmanlığı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde, bu ürün ile başlayacak hizmetlerin ve sistem kurgusunun geliştirilmesine birlikte odaklandık. Şu an satışa çıkmaya hazırlanan elektrikli son mesafe teslimat aracının geliştirme aşamasına, masa başı araştırma (pazar analizi, rakip analizi, form ve işlev analizleri) ve saha araştırması (kullanıcı ihtiyaçlarının belirlenmesi) ile başladık. Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, aracın ve kullanıcının ihtiyaçları, kurumsal kimlik (renk paleti, logo, tipografi, grafik anlatım ögeleri vb.), markanın pazardaki konumu gibi konularda veriler toplandı. Tasarım ve üretim kararları, bu toplanan veriler ışığında alındı.

CEVDET İNCİ EĞİTİM VAKFI - HASAT HİBE PROGRAMI 2023

Cevdet İnci Eğitim Vakfı ve İnci Holding’in hayata geçirdiği Hasat Hibe Programı havaya, suya ve toprağa halihazırda verilen zararı onaran lisansüstü öğrencilerin projelerini desteklemektedir. 2022 yılında pilot uygulaması yapılan ve 2023 yılında program tasarım danışmanlığı kapsamında yürütücü partneri olduğumuz Hasat Hibe Programı 2023’te;

 

Peki var olan sürdürülebilirlik odaklı akademik çalışmalar literatür katkısı dışında nasıl daha katma değerli ve kendi içinde sürdürülebilir hale getirilebilir? 

 

sorusundan hareketle programını uçtan uca yeniden ele aldık.

 

Tasarım, planlama ve uygulama başlıklarına böldüğümüz bu sürecin tasarım aşamasında paydaşlarımızla birlikte akademi, sürdürülebilirlik ve girişimcilik eksenlerinde hayırseverlikten ekosisteme katkı sunmaya doğru bir kültür dönüşümü yaratmayı ve bunun kendi içinde sürdürülebilir bir topluluğa dönüşmesini makro hedefler olarak belirledik.

Makro hedeflerimiz doğrultusunda planladığımız Hasat Hibe Programı 2023 sürecinde nakdi destekle birlikte çeşitli destek mekanizmaları da programa dahil edildi. Üç haftalık mentorluk süreci başta olmak üzere katılımcıların 2023’ün ikinci ve 2024 yılının ilk yarısını kapsayan 2023 kohortu boyunca bu desteklerden faydalanmalarına olanak sağlandı.

 

Program kapsamında Sorumlu Üretim & Tüketim ve İklim Eylemi temaları odağında alınan proje başvurularından 15 proje mentorluk sürecine dahil edildi.

 

Birebir mentorluk ve webinar serisinden oluşan mentorluk sürecinde iş modeli kanvası, patent, yatırım süreçleri ve sunum hazırlamaya yönelik tasarlanan webinar serisi ile katılımcılara bütünsel bir zemin hazırlandı ve projelerini geliştirmelerine, geliştirirken de sektörden çeşitli dikeylerde uzmanlıkları bulunan isimlerden mentorluk almalarına alan açıldı.

 

Sektör - Fikir / Ürün - Hedef Kitle Uyumu, Üretim - Paydaş / Kaynak Yönetimi, Finansal Yapı - Gelir Gider / Fon yapıları konuları odağında gerçekleşen webinar serilerine ek olarak Patent & Fikri Sınai Haklar ve Sunum eğitimleri verildi.

 

3 Hafta boyunca 13 farklı mentorla görüşme olanağı bulan katılımcıların süreç performansları takip edilerek raporlandı. 

 

Mentorluk sürecinin sonunda akademi, yatırım ağı, TTO ve özel sektörden temsilcilerin yer aldığı jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme ile 14 projeden 10’u eşit miktarda hibe almaya hak kazandı. Bununla birlikte  tüm projelerin  2024 yılının ilk yarısında da diğer desteklerden faydalanmaya devam etmesi bu programı diğerlerinden ayıran “Yol Arkadaşlığı” nın bir  göstergesiydi.

 

Danışmanlık hizmetimiz kapsamında tüm sürecin çıktısı niteliğinde ve operasyonel süreçle paralel olarak hazırladığımız süreç raporu ile birlikte Hasat Hibe Programı’nın sürdürülebilirliğine, uygulanması sırasında izlenen eylem adımlarının takibini kolaylaştırmaya ve sistematik olarak sürekli iyileştirilmesine yönelik bir uygulama kılavuzu hazırladık.

etki

ORIGINN
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ETKİ

Ortak iş yapma modeliyle kurulan Originn, ilk günden itibaren sürdürülebilirliğe odaklanmıştır. Sürdürülebilirlik yaklaşımını iş yapış şeklinin merkezine alarak temel değerini insan odaklılık, yaşam odaklılık ve çevre odaklılık olarak belirler.

Originn, sürdürülebilirlik temelindeki hizmetleriyle bu yaklaşımını, bilgi ve insan kaynağını kurumlarla paylaşarak destekler.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ - SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

Originn Creative Hub ve InvesThinker olarak, sürdürülebilirlik danışmanlığını gerçekleştirdiğimiz Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu hazırladık. Mart 2022’den bu yana verdiğimiz sürdürülebilirlik danışmanlığı ve raporlama hizmetleriyle birçok çıktı elde ettik. Hazırladığımız Sürdürülebilirlik Durum Analiz Raporu ve GRI Standartlarında 2022 Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu ile kurum kültürü, sosyal etki, enerji ve çevresel etki konularında iyileştirme çalışmalarını yürüttük.


Karşıyaka Belediyesi 2022 Sürdürülebilirlik Raporu, belediyenin sürdürülebilirlik konusundaki sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlara odaklanarak, taahhütlerini ve stratejisini ortaya koyuyor. Rapor, çevre koruma, sosyal kalkınma, ekonomik büyüme ve iyi yönetişim gibi alanlarda belediyenin başarılarını olduğu kadar zorluklarını ve hedeflerini de açıklıyor. Ayrıca, öncü projeleri ve girişimleri vurgulayarak sürdürülebilirlik taahhüdünü ortaya koyuyor.

 

Yaşadığımız bölgeleri ortak amaçlarda birleştirerek bu amaçları sürdürülebilir eylemlere dönüştürebileceğimize inanıyoruz. İnandığımız bu yolculuğun bir parçası ve takipçisi olmak için sizi davet ediyoruz.

İZMİR - SOSYALGİRİŞİMCİLİK BULUŞMASI

Originn Creative Hub ve Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Etki Ofisi (SoFİ) iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, sosyal ve çevresel sorunları girişimci yaklaşımla çözmeye odaklı girişimcileri bir araya getirme ve birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlama amacını taşıyordu.

 

Etkinliğin ilk oturumunda, ekosistem arayüzleri olarak bizler mevcut çalışmalarımızı katılımcılara aktarma fırsatı bulduk. Ayrıca Originn olarak ortağı olduğumuz Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) yapısı ve olanakları hakkında bilgi paylaştık. Bu sayede sosyal girişimcilik konusunda kapsamlı bir perspektif elde etme imkanı sağlandı.

 

İkinci oturumda katılımcılar, kendi girişimlerini tanıtma ve fikirlerini paylaşma şansı buldular. Dört ayrı gruba ayrılan katılımcılar, fikirlerini sundular ve her biri kendi fikirlerine yönelik geri bildirimleri toplama fırsatı elde etti. Ortaya çıkan sonuçlar, katılımcıların birbirleriyle daha fazla etkileşimde bulunma, sık bir araya gelme ve ortak akıl ile işbirliği yapma ihtiyacını ortaya koydu.

TOPLUMSAL CİNSİYET LENSLERİ TAKMAK

Toplumsal Cinsiyet Konusundaki Yanlış Algıları Konuşuyoruz!

 

Doç. Dr. Ece Öztan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Toplumsal Cinsiyet Lensleri Takmak” başlıklı program söyleşisi ile toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık yaratmayı ve doğru anlayışı teşvik etmeyi amaçladık. Toplumsal cinsiyetin geniş ve karmaşık konseptini daha iyi anlamayı hedefleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyet rolleri üzerine önemli bir tartışma platformu oluşturduk. Ancak, bu konuda sıkça yanlış anlaşılan ve yanlış yorumlanan noktalar olduğunu fark ettik.

 Söyleşinin ana konu başlıkları şunlardı:

• Toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık yeter mi?

• Toplumsal cinsiyet neden yalnızca kadınlarla ilgili değildir?

• Cinsiyet ayrımı yapmadan eşitlik sağlanabilir mi?

• Neden her şey toplumsal cinsiyetle ilgilidir?

Bu başlıklar altında, katılımcılarla interaktif bir şekilde konuşarak toplumsal cinsiyet konusundaki yanlış anlamaları ve stereotipleri ele aldık, doğru bilgiye ulaşma çabasını destekledik ve cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı artırmayı amaçladık.

DEĞİŞİM AJANLARI ATÖLYESİ

Topluluk odaklı çalışmalar yürütürken, Originn Creative Hub olarak toplumsal cinsiyetin anlamını, rolünü ve etkilerini daha iyi anlamak için bir araya geldik. Bu atölyede toplumsal cinsiyetin topluluk yönetimi, örgütsel ilişkiler, iletişim, sosyal inovasyon alanlarında nasıl bir optik olarak kullanılacağına dair temel bilgi ve beceri setleri üzerine iç görüler geliştirdik. Ayrıca cinsiyet duyarlı ve eşitlikçi örgütsel dönüşüm süreçlerini tartıştık.

Atölyenin konu başlıkları şunlardı:

• Cinsiyet yanlılığından cinsiyet duyarlılığına örgütler

• Örgütlerde değişim süreçleri

• Kesişimsel yaklaşım ve toplumsal cinsiyeti ana akımlaştırmak
• Sözlü, yazılı, görsel iletişimde toplumsal cinsiyet duyarlılığı

Bu başlıklar altında, katılımcılarla birlikte cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmayı, örgüt içindeki cinsiyet yanlılıklarını ele almayı ve sosyal inovasyonun bu süreçlere nasıl katkı sağlayabileceğini anlamayı amaçladık.

ORIGINN AĞLAR

Originn, amaçlar doğrultusunda ortaklıklar ilkesiyle etki alanını genişletmek, paydaşlarıyla birlikte öğrenmek ve pozitif etki yaratmak için değerlerini benimsediği ve çalışmalarına aktif bir üye olarak katıldığı ağların bir parçası olmayı hedefliyoruz.

  • Impact Hub

  • European Creative Hubs Network

  • Women’s Empowerment Principles

  • REN The Refugee Entrepreneurship Network

  • Social Value International

  • Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı

  • UN Global Compact Network Türkiye

EUROPEAN - CREATIVE HUB NETWORK

Avrupa Yaratıcı Merkez Ağları, farklı disiplinlerden sanatçılar, tasarımcılar, girişimciler ve yenilikçi işletmeler gibi yaratıcı sektörlerden insanları bir araya getiren ağlardır. Bu ağlar, yaratıcı sektörlerin ekonomik büyümesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Avrupa’daki Yaratıcı Merkez Ağları, farklı alanlarda faaliyet gösteren yüzlerce merkezden oluşmaktadır. Bu merkezler, iş geliştirme, finansman, mentorluk, eğitim ve diğer kaynaklar aracılığıyla yaratıcı sektörlerin büyümesini desteklemektedir. Ayrıca, yaratıcı sektörlerin toplumsal ve çevresel etkisini artırmak ve toplumda değişime öncülük etmek için çeşitli sosyal ve kültürel projeler yürütmektedirler.

 

Avrupa Yaratıcı Merkez Ağları, yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin, girişimcilerin ve sanatçıların sürdürülebilir büyümelerini desteklemek amacıyla AB tarafından da desteklenmektedir. Bu kapsamda, yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik çeşitli programlar ve finansal destekler sağlanmaktadır. Originn, ECHN’nin kurucu üyelerindendir ve bu yıl itibarıyla yönetim kurulu üyesi olmuştur.

echn-logo

ECHN - CREATIVE SKILLS WEEK

Creative Skills Week 2023, yaratıcı becerilerin geliştirilmesi için geleceğin neler getireceğini önemseyen yaratıcılar, üreticiler, liderler, kültür çalışanları, yöneticiler, eğitimciler, zanaatkârlar, aşçılar, değişimciler ve hayalperestler için vazgeçilmez bir hedeftir. Başlangıçta Beceriler için Yaratıcı Pakt Manifestosu’nda önerilen CSW2023, yeniden beceri kazandırma ve beceri artırmaya yönelik yeni yaklaşımları teşvik etmek için mevcut faaliyetleri, projeleri ve toplulukları sinerji haline getirmeyi amaçlamaktadır. Kültürel ve yaratıcı endüstriler ilk defa endüstriyel bir ekosistem olarak ele alınmaktadır. Beceri eksiklikleri ve ihtiyaçları konusu, Kültürel ve Yaratıcı Sektör Endüstrilerinin (CCSI) her köşesinden paydaşlar için kritik bir endişe kaynağıdır. Stratejik düşünürleri, politika yapıcıları, yaratıcı platform yöneticilerini, kültür çalışanlarını ve ağlarını, yaratıcıları ve sanatsal uygulayıcıları acil ve gelecekteki beceri ihtiyaçlarını ele alan planları birlikte oluşturmak üzere bir araya getiren ilk YARATICI BECERİ HAFTASI’nı başlatmaktan gurur duyuyoruz.


Sınırları aşan bu etkinlik ve eylem programı, Kültür ve Yaratıcı Sektör Endüstrilerindeki ihtiyaç ve beceri eksikliklerini ele almak üzere farklı kuruluşlar, paydaşlar ve Avrupa ağlarını bir araya getirme ortak hedefiyle güçlerini birleştiren çeşitli girişimlerin doruk noktasıdır. Yaratıcı Beceriler Haftası 2023, AB Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Ekosistemi için Beceriler Paktı, Beceriler Konusunda Sektörel İttifakı CYANOTYPES (Avrupa Komisyonu Erasmus+ Programı tarafından finanse edilmektedir) ve Avrupa Yaratıcı Endüstriler Birliği’nin bir girişimidir.

ECHN CREATIVE FLIP PEER2PEER PROGRAM - TWIN HUBS

Kardeş şehir modeline dayanan Creative FLIP Peer to Peer (P2P) değişimlerinin 2022/23 edisyonu, Avrupa'nın dört bir yanından ve ötesinden yaratıcı platformları, ortak yaratım, bilgi alışverişi ve bir yıllık işbirliğinin başlangıç noktası olan "twinnings" olarak bir araya getirecek. Bu değişimlerin, platformlar topluluğu arasında sürdürülebilir ve uzun vadeli ortaklıklar için kıvılcımlar yaratması hedefleniyor. P2P programının bu edisyonu, seçilen tüm platformların çevrimiçi toplantılar ve bir topluluk etkinliğinin oluşturulmasıyla sonuçlanan klasik bir yüz yüze akran değişimini içeren karma hareketliliğini desteklemektedir. Originn Creative Hub, İzmir ve Changemakers Lab, Midilli proje kapsamında kardeş şehir olarak eşlerek Kolektif Rotalarla Sürdürülebilir Turizm Konferasını gerçekleştirdi.

originn-logo

İzmir, Türkiye

CML-logo

Midilli, Yunanistan

TWIN HUBS
KOLEKTİF ROTALARLA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

Ege’nin İki Yakasını Bir Araya Getirdik.

 

Originn ve Changemakers Lab, European Creative Hubs Network tarafından yürütülen Avrupa Birliği Twin Hubs Creative FLIP Peer2Peer Programı kapsamında, İzmir, Midilli ve Atina’da çeşitli paydaşlar ve kilit ekosistem aktörleriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerden elde ettikleri içgörülerle, sürdürülebilir turizmin geleceğini şekillendirmek ve küresel bir topluluğun bir araya gelmesine olanak tanımak amacıyla uluslararası Twin Hubs programı kapsamında İzmir’de Originn çatısı altında gerçekleştirdik.

“Kolektif Rotalarla Sürdürülebilir Turizm” konferansı ile sürdürülebilir turizmin önemine vurgu yaptık. Ege Bölgesi’nde Yunanistan ve Türkiye arasında turizm iş birliği için kapılar açtık.


Ege Bölgesi’ni daha sürekli ve sürdürülebilir bir destinasyon haline getirmek için yaratıcı fikirler ürettik. Yaratıcı endüstrilerin sürdürülebilir kalkınmaya katkısını iyi örnek uygulamalarıyla inceledik. Dünya genelinden sürdürülebilir turizm örneklerini paylaşarak ilham bulduk.

REN - THE REFUGEE ENTREPRENEURSHIP NETWORK

The Refuguee Entrepreneurship Network, mültecilerin entegrasyonunu ve iş dünyasındaki varlıklarını güçlendirmeye adamış bir platformdur. Ağ, mültecilerin girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak ve desteklemek için dünya çapında önemli bir rol oynamaktadır.

 

Mülteci Girişimcilik Ağı, 2018 yılında kurulmuş olup o zamandan beri etkinlikler, çalıştaylar ve çevrimiçi platformlar aracılığıyla mülteci girişimciliği alanında faaliyet göstermektedir. Ağın amacı, mültecilerin iş dünyasında daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı olmak ve topluma daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlamaktır.

 

Ağın sunduğu imkanlar arasında en iyi uygulamaların paylaşılması, işbirliği olanakları, eğitim programları ve mülteci girişimciler için finansal destek bulunmaktadır. Mülteci Girişimcilik Ağı, mültecilerin girişimcilik potansiyellerini maksimize etmelerine ve iş dünyasında başarılı bir şekilde yer almalarına destek vererek toplumların çeşitliliğini ve kapsayıcılığını artırmayı hedeflemektedir. Bu ağ, dünya genelindeki mülteci girişimcilerin  İhtiyaçlarını karşılamak ve onlara daha iyi bir gelecek sunmak için çalışmaktadır. Mülteci Girişimcilik Ağı, mültecilerin potansiyellerini keşfetmelerine ve iş dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olarak toplumlar arasında köprüler kurmaya ve dayanışmayı desteklemeye kararlıdır. Originn Creative Hub bu yıl itibariyle The Refugee Entrepreneurship Network adına dahil olmuştur.

centreforpreneurs-logo

6. REN SUMMIT - GÖÇ GİRİŞİMCİLİĞİ ZİRVESİ

Originn Creative Hub ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı ve Centre for Entrepreneurs tarafından dünya çapındaki paydaşlarla düzenlenen REN SUMMIT’in altıncısı bu yıl ilk kez İzmir’de gerçekleşti.

 

REN Summit I Göç Girişimciliği Zirvesi dünyanın dört bir yanından gelen göçmen girişimcileri ve göç girişimciliği konusunda çalışan araştırmacı, fon sağlayıcı, politika yapıcı ve yatırımcıları bir araya getirdi. Göç ve hareketlilik konularında önümüzdeki yıl da çalışmaya ve birlikte üretmeye devam edeceğiz.

 

Originnovation tarafından REN Summit 2023 kapsamında yürütülen “Göç Girişimcilik Ekosistemi Ortak Tasarım” atölyesi, göç girişimcilerin yerel topluma entegrasyonunu, sosyo-ekonomik uyumlarını ve işbirliği fırsatlarını ele aldı. Katılımcılarla birlikte göç girişimcilik ekosistemi tasarlanarak, göç girişimcilerin iş fikirlerini geliştirmeleri, yerel ekosisteme katkıda bulunmaları, işbirliği yapmaları, eğitim ve mentorluk gibi unsurları içeren bir programla göç girişimci ekosisteminin sürdürülebilirliği hedeflendi.

Enhancer | Müşterek Projesi - Co.creations Yürütücülüğü

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesi kapsamında uygulanan Müşterek Projesi, Sosyal İnovasyon İnisiyatifi Derneği çatısı altında Impact Hub İstanbul, Impact Hub Ankara, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı, TED Üniversitesi,  ASHOKA Türkiye ve Koç Üniversitesi tarafından yürütüldü. 

 

Türkiye'deki girişimcilik ekosistemini daha kapsayıcı hale getirerek mülteci girişimcilerin ve diğer toplumsal grupların daha fazla fırsata erişmesini sağlamak amacıyla yürütülen Enhancer - Müşterek Projesi, kapsayıcı girişimcilik destek mekanizmalarının oluşturulmasında rehberlik edip ekosistemdeki tüm paydaşları bir araya getirerek ortak bir öğrenme ve iş birliği ortamı sağlamayı amaçlanmıştır.

 

Bu proje kapsamında amaç, küresel olarak üretilen toolkitlerin (araç setlerinin) Türkiye'nin özel bağlamına uyarlamak için ihtiyaç duyulan bilgileri tespit etmekti. Farklı paydaşlar arasında etkileşimi teşvik eden ortak üretim atölyelerinde, kapsayıcı destek mekanizmalarının tasarımı ve çözüm önerileri tartışılmıştı.

 

Enhancer - Müşterek Projesi kapsamında 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen üç farklı ortak üretim atölyesinde, sosyal girişimcilik destek organizasyonlarının deneyimlerinden, mülteci ve göçmen girişimcilere odaklı program tasarımlarına kadar geniş bir yelpazede konuları ele almış ve çözüm stratejileri üretildi. 

Ortak Üretim Atölyesi 1, Türkiye'deki sosyal girişimcilik destek organizasyonlarının (SESO'lar) deneyimlerini ele alarak program tasarımı ve uygulamasındaki zorlukları incelemiş ve çözüm stratejileri önermiştir.

 

Ortak Üretim Atölyesi 2, mülteci ve göçmen girişimcilerin katılımcılarıyla gerçekleştirilerek programların katılımcı odaklı olması gerektiğini vurgulamış ve tasarım önerileri sunmuştur. 

 

Paylaşım Atölyesi (Ortak Üretim Atölyesi 3), global SESO'lar ve toolkit tasarımcılar bilgi ve deneyimleri paylaşma süreçlerine odaklanmış, kullanıcı dostu ve özelleştirilebilir araç setlerinin önemini vurgulamıştır.

 

Bu proje, toplumsal farkındalığı artırmayı ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi amaçlayarak Türkiye'deki sosyal girişimcilik alanında pozitif değişimler yaratma yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. 

 

Enhancer - Müşterek Projesi'nin detaylarına ve elde edilen sonuçlara ulaşmak için projenin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bu proje, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından uygulanan, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Burada yer alan içeriklerden Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı sorumlu olup Avrupa Birliği, ICMPD ve T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumlu tutulamaz.

IMPACT HUB - COMMUNITY PARTNER

Impact Hub, sosyal girişimcilerin, yenilikçi işletmelerin ve toplumsal değişim yaratmak isteyen insanların bir araya geldiği bir küresel ağdır. Impact Hub, dünya genelinde birçok şehirde, kapsayıcı bir işletme ve yenilik ekosistemi oluşturmak için bir araya gelmiş bir topluluk tarafından yönetilmektedir.

 

Impact Hub, girişimciliği ve sosyal etki yaratmayı birleştirerek, toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmayı hedefler. Küresel ağ, üyelerine İşletme desteği, eğitim, mentorluk ve birlikte çalışma alanları gibi imkanlar sunar.

 

Ayrıca, Impact Hub girişimcilerin fikirlerini geliştirmeleri, işletme planlarını hazırlamaları ve yaratıcılarla bağlantı kurmaları için birçok fırsat sunar. Ağ, dünya genelinde yüzlerce girişimciye ve işletmeye destek vermiş ve birçok başarılı sosyal girişimin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

 

Impact Hub, sadece bir işletme ağı olmanın ötesinde, aynı zamanda bir topluluk ve hareket olarak da görülebilir. Küresel ağ, toplumsal değişime katkıda bulunan girişimcilerin bir araya gelerek, birbirleriyle işbirliği yapmaları, birbirlerinden öğrenmeleri ve birbirlerini desteklemeleri için bir platform sunar. Bu sayede, toplumsal sorunların çözümü için daha güçlü bir hareket oluşturulabilir. Originn, 2022 yılından beri Impact Hub Community Partner olarak faaliyet göstermektedir.

TÜRKİYE IMPACT HUB’LAR - İSTANBUL, ANKARA, İZMİR

“Asrın Felaketi” olarak adlandırlan depreminin ardından, Impact Hub Ankara, Impact Hub İstanbul ve Originn Creative Hub olarak ortak eylemler yürüttük. İlk şok ve yas döneminin ardından, deprem krizinin sosyal girişimleri nasıl etkilediğini anlamak için bir misyon üstlendik. Pozitif etki yaratmaya adamış sosyal girişimleri desteklemenin öneminin farkında olan kuruluşlar, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) ortaklarıyla işbirliği içinde bir Yardım Masasını kurduk. Başta sosyal kooperatifler olmak üzere, etkilenen bölgelerdeki sosyal girişimlerin ihtiyaçlarını değerlendiren hayati bir bağlantı noktası haline geldi.

Impact Hub Ankara, kurumsal koordinasyonu güçlendirmek için hizmet tasarımı müdahaleleri sunmuş ve depreme maruz kalan bölgelerde rejeneratif tarım sistemlerinin ve dirençli tedarik zincirlerinin geliştirilmesine odaklanmıştır. Impact Hub İstanbul, bölgedeki öncü projelere finansman ve uzmanlık sağlayarak devam eden programların erişimini genişletti. Originn Creative Hub olarak depremin ardından afet bölgesine ulaşan ekiplerle iletişimi sürdürerek ve ihtiyaçları sürekli olarak takip ettik. Originn üyeleri ve paydaşları güncel bilgilerle bilgilendirildi. İhtiyaçların afet bölgesine ulaştırılması için uygun iletişim kanallarını sağlandı.

Afetin ilk haftasında, Hatay’daki depremden etkilenen 21 depremzedenin İzmir’e transferi için Originn ekibi Hatay’a doğru yola çıktı. Deprem bölgesine ulaşıldıktan sonra, Originn topluluğu tarafından toplanan ihtiyaçlar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış ve depremzedeler İzmir’e nakledilmiştir. İzmir’e ulaşan depremzedeler için 2 geçici ev kuruldu ve Originn ekibi, onların İzmir’e entegrasyonu için çalıştı.

Impact_Hub_logo

ORIGINN - AMERİKA DENEYİMİ

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Amerika’da geçirdiğimiz deneyim, girişimcilik ekosistemiyle derinlemesine tanışmamızı sağladı. Altı eyalette gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde, girişimcilik çabalarını destekleyen sivil toplum örgütlerinden kadın işletmelerini güçlendiren taban örgütlerine kadar birçok kuruluşla bağlantılar kurduk. Mentorluk programlarından destek mekanizmalarına kadar geniş bir yelpazede en iyi uygulamaları öğrenme fırsatı yakaladık.

Bu deneyimler, yeni iş modelleri öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda iş hayatındaki güç dinamiklerini ve değer-eder dengesini yeniden gözden geçirmemize yardımcı oldu. Karmaşık problemlere dayanışma modelleriyle yaklaşmanın önemini biliyorduk, bu temaslar ile altını bir kez daha çizdik. Bu deneyimler, sadece iş dünyasına dair içgörüler sunmakla kalmadı, aynı zamanda iş yapma biçimlerimize dair derinlemesine anlayışlar geliştirmemize olanak sağladı. Gelecekteki adımlarımızı şekillendirecek bu içgörüler, küresel ölçekte daha etkili bir şekilde hareket etmemize olanak tanıyacak.

şekil1
şekil1

ORIGINN TOPLULUKLARI

2023 yılında Originn’in farklı kulüpleri, üreticileri ve toplulukları bir araya geldi.

 

Originn Gıda Topluluğu 14 üreticisi ile yılboyu 172 sipariş aldı. Bu siparişlerin dağıtım günü için 12 kez Originn’de pazaryeri kuruldu.

 

Originn Pop-Up Store’larda 18 üretici 30 stant açtı. Bu stantlarda önceliğimiz hep adil üretim oldu. Ahali ve Originn’e gelen kurumlarla buluşan üreticiler hem kurumlarla tanıştı hemde satış imkanı buldu.

 

Originn Kitap Kulübü 11 kitap okudu, kitap kulübümüzün kolaylaştırıcısı Dodo Kitap ile kitaplar üzerine uzun sohbetler yaptığımız 22 buluşma gerçekleşti.

CREATIVEMORNINGS 2023

CreativeMornings, yaratıcı topluluklar için tasarlanmış, aylık ücretsiz bir kahvaltı buluşmaları etkinliğidir. CreativeMornings şu anda dünya çapında 69 ülkede ve 238 şehirde bulunan bir organizasyondur. Her ay 27.000 kişi CreativeMornings konuşmalarına katılmaktadır.

 

Her ay global tarafından belirlenen temalar etrafında, uygun konuşmacıları davet ederek konuşmacıların; çalışmalarını, hayat hikayelerini, projelerini ve görüşlerini yaratıcı topluluklarla buluşturuyoruz.

 

2008 yılında Tina Roth Eisenberg’in New York yaratıcı topluluklarıyla başlattığı, kahvaltı yaparken herkesin birbiriyle durum güncellemesi yapabileceği “CreativeMornings” etkinlik serisinin, 2020 yılı Aralık ayı itibariyle İzmir bölümünü Originn olarak heyecanla üstlenmeye başladık.

creativemorning-renkli-logo
creativemorning-izmir-logo

Sığınak, Ocak - Gülsün Erdinç, İzmir Koruyucu Aileler Derneği Başkanı
Artık koşmayı bırakabilirsiniz, burada güvendesiniz. Bir sığınak savunmasız durumdakilere koruma sağlar: Şiddetten kaçanlara, dışlananlara, kendilerine yer olmadığı söylenenlere, hatta yaşam alanları yok olan hayvanlara.

 

Dokunma, Şubat
Görme veya sesin aksine dokunma, ekranlar ve hoparlörler aracılığıyla uzak mesafelere iletilemez. Dokunma bizi yavaşlamaya, dikkat etmeye ve yakınlaşmaya davet eder. 6 Şubat depremleri sebebiyle bu ay buluşma yapılmamıştır.


Yolsuzluk, Mart - Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu

Yolsuzluk; tanıdığınız birini, tanımadığınız birinin önüne geçirmek gibi masum bir şekilde başlayabilir. Ya da bir zamanlar gönderdikleri bir hediyeyi hatırlayarak bu tatlılığın karşılığını bir ihaleyle ödeyerek. Yolsuzluk, adil oyun kurallarına karşılık; sosyal ve mali avantajları ödüllendiren bir çeşitliliktedir. Her toplumda ve her kurumda vardır.

Hareket, Nisan - Serenay Oğuz, Çağdaş Dans Sanatçısı, Pal İzmir Kurucusu
Hareket halindeki beden, gerçekten de görülmeye değer bir güzelliktir. Hücrelerimiz kas, bağ dokusu ve kemiklerimizin ince enstrümanlarıyla kinetik enerji üretirler.

 

Kabullenme, Mayıs - Cevher Burcu Bağıran

Kabullenme, yargılamadan veya korkmadan gerçekliğimize teslim olma eylemidir. Hayatımızda bize rahatsızlık veya acı veren birçok şey vardır. Onları değiştirmeye veya direnmeye çalışırız, ama nafile. Bu yüzden yaralı bir hayvan gibi onları uzak tutmak için büyük bir sopa sallarız.


Düş, Haziran - Sıla Topçam, Sıla Masal Okulu Kurucusu
Bakışlarınızın kenarları yumuşadığında, zihniniz nereye yolculuk eder? Hangi düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar? Düşler, uyanıkken rüya görmenizi sağlar, tam olarak içinizde ya da dışınızda olmayan bir yerlerden ortaya çıkmış gibi görünen gevşek çağrışımlar yapar. Hayal gücümüz geçmiş hatıraları ve yeni başlayan hayalleri çağırır. Biz de onları elimizdeki pürüzsüz taşlar gibi defalarca çevirir, anlam yaratırız.

Hazine, Temmuz - Nesim Beconya, İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Koordinatörü

Hazine hem fiziksel hem de soyut olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Sizin hazineniz atalarınızdan size kalan bir yüzük, kurak bir arazide gizlenmiş su kaynağı, yeni bir arkadaşın tomurcuklanan samimi güveni, daha geniş bir galaksinin ışıltılı yanardöner girdaplarıyla dolu yeni fotoğrafları, uzak bir zaman ve yerdeki insanların kalıntıları olabilir.
 

Onur, Ağustos - Ali Kemal Ertem, Maquis Projects ve Street Disco Kurucu Ortağı

Onur, en gerçek, parlak benliklerimizin bir kutlaması ve ışığımızı söndürmemizi bekleyenlere karşı bir meydan okumadır. Bizi genellikle daha az yer kaplamaya, kolayca metalaştırılamayacak ya da tüketilemeyecek yanlarımızı saklamaya iten bir dünyada yaşıyoruz.
 

Sadelik, Eylül - Cemil Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanı

İskandinav ve Japon minimalizminin tasarım geleneklerinde, eşyaların azaltılması daha büyük bir huzur ve rahatlık hissi yaratır. Sadelik bizi daha azıyla yetindiğimizde ne kadar zengin hissedebileceğimizi hayal etmeye davet ediyor.
 

Dayanıklılık, Ekim - M. Salim Kadıbeşegil, RepMan İletişim Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı
Dayanıklılık, içimizde yanan, karanlık ve belirsizlikler arasında yolumuzu aydınlatan sarsılmaz bir alevdir. Zorluklar sınırlarımızı test ettiğinde ortaya çıkan ve bizi mümkün olduğunu düşündüğümüz şeylerin ötesine geçmeye teşvik eden sessiz güçtür. Dayanıklılık sadece bir an değil, dünya bize ağır geldiğinde “devam et” diye fısıldayan amansız bir ruhtur.


Ritim, Kasım - Nur Niyaz Bildik, Niyaz Bildik Dans Topluluğu Kurucusu

Temponuzu hangi ritimler belirliyor? Semavi bir ritim hepimizin etrafında nabız gibi atıyor. Dünya dönüyor. Güneş doğuyor ve batıyor. Ay, gelgitleri her gün iki kez çekiyor ve serbest bırakıyor. Mevsimler her yıl döngüye giriyor. Doğal, istikrarlı bir ileri geri döngüsü Ancak aynı zamanda titreyen floresan ışıkların, çınlayan bildirimlerin ve trafik işaretlerinde rölantide çalışan araçların doğal olmayan ritimleri arasında da yaşıyoruz. Ritim sizi aydınlatabilir ya da yakabilir.
 

Acı, Aralık - Creative Mornings Tüm Katılımcılar
Ahh! Acıttı. Acı bir uyarıcıdır. Ayrıca bir derstir. Bize nelerden kaçınmamız gerektiğini ve ne kadarına dayanabileceğimizi öğretir. Sadomazoşizmin zevklerinden bahsedebiliriz. Duygusal travma ya da fiziksel istismarın ıstırabından da. Yorumlarda bitmek tükenmek bilmeyen eleştiri yağmurundan. Sevilen birini kaybetmenin verdiği kederden. Dünyanın dört bir yanında yaşanan pek çok jeopolitik çatışmanın neden olduğu muazzam yıkımdan ve psikolojik bedellerden.

ORIGINN GIDA TOPLULUĞU ÜRETİCİLERİ

ORIGINN POPUP STORE

Fadime - Kaplan Zülfikaragil Çitfliği, Foça / İzmir
Tatuta Çiftliği, Foça / İzmir
Necdet Ayma, Foça - Menemen / İzmir
Pınara Organik Çiftlik, Seferhisar / İzmir
Oya - Nedret - Pelin, Marmariç / İzmir

3 Elma, Çankırı
Apo, Bornova / İzmir
Necmiye Gücenmez, Bergama / İzmir
Ahmet Özdemir, Kütahya
Aşod Çelebi, Urla / İzmir
Sırma Gökler Çiftliği, Foça / İzmir
Ozan Özkan, Anamur / Mersin
Melinin Çiftliği, Selçuk / İzmir
Aloğlu Tarım, Bergama / İzmir
Marmaris Kooperatifi, Marmaris Muğla

DodoKitap, Nihal Yurtsever
Jewellery Designer, Aslıhan Erdur
Novella Gelateria, Aslı Kaya
Lalu Bag, Evşen Çokuslu
Mapa Ceramic, Gece Dalyan
KEP, Pervin Aydar
Halka Kooperatifi, Özge Sever
Pagos Kadın Kooperatifi, Filiz Çakar
Yavaş Dükkan, Asil Dugan
Kidolina, Gülin Çetinbudaklar
Balwax, Mümüne Koyu
Preza, Sena Adatepe
Mana Flower, Ece Uylas

Tonishe Design, Elif Parlakoğlu Alabaş
Iva Natura, Levent Kahrıman
Anasanya, İrem Güngör
Be Calm, Suat Çakmakoğlu
Keep Risen, Burçin Balaban
Heleloyi, Dilruba Karalp

ORIGINN KİTAP KULÜBÜ KOLAYLAŞTIRICISI -  DODOKİTAP - NİHAL YURTSEVEN

Dodokitap, 2018 yılından bu yana İzmir Karşıyaka’da faaliyet gösteren bir kitabevi ve kafeterya olarak hizmet vermektedir. İlk olarak çocuk kitapları ve çocuk yetiştirmeye dair referans kitaplar satan bir kitabevi olarak kurulan Dodokitap, zamanla büyüyerek yetişkinlere yönelik daha geniş bir kitap koleksiyonu sunmaya başlamıştır.

 

Dodokitap’ın farkı, butik bir hizmet anlayışına sahip olmasıdır. Müşterilerini tanıyan ve özel ilgi gösteren bir yaklaşıma sahip olan kitabevi, raflarında özenle seçilmiş kitapları barındırmaktadır. Dodokitap, popülerlik ya da yazarın ününe dayanarak kitap tedarik etmek yerine, her bir kitabı özenle seçerek müşterilerine kaliteli bir okuma deneyimi sunmayı amaçlamaktadır.

 

Kitabevi, açık ve kapalı gruplarla yürütülen kitap kulüpleri ile okuma tutkunlarını bir araya getirmektedir. Ayrıca, odaklanmış okuma yapan özel okuma grupları ile okurları belirli konularda bir araya getirerek derinlemesine tartışmalar ve paylaşımlar sağlamaktadır. Dodokitap, düzenli okuma etkinliklerinin yanı sıra çocuklar ve yetişkinler için düzenlenen çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Keşfe çıkmak isteyen okurlar için raflarında özenle seçilmiş kitaplar sunan Dodokitap, sadece bir kitabevi değil, aynı zamanda okuma tutkunları  için bir buluşma noktası olmayı hedeflemektedir.

ORIGINN KİTAP KULÜBÜ - 2023 YILI OKUNAN KİTAPLAR

Yeraltından Notlar, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
AGünler, Aylar, Yıllar, Yan Lianke
Kırmızı Pelerinli Kent, Aslı Erdoğan
T. Singer, Dag Solstad
Sarı Sıcak, Yaşar Kemal
Pedro Paramo, Juan Rulfo
Ağrıdağı Efsanesi, Yaşar Kemal
Dr. Jekyll ile Bay hyde, Robert Louis Stevenson
Ölümcül Kimlikler, Amin Maalouf
İnsanın Acısını İnsan Alır, Şükrü Erbaş

ORIGINN 2023’e VEDA

2023 zor bir yıldı; beklenmedik felaketlerle başladığımız, sürdürmeye çalıştığımız tüm eylemlerimizde zorlukların gittikçe daha karmaşık, daha çözülemez hale geldiği...

Her bir zorluk yeni bir iç gözlem, öğrenim, değişim ve dayanışma sebebi oldu bizim için. Yeni koşullarımızı kabul edip yola devam etme kararlılık ve gücünü hep birlikte bulmak için çok çalıştık. 2024’e girerken niyetimiz; güçlü, pozitif etki yaratma odaklı işbirlikleri için azimli ve şefkatli bir paydaş olmak adına var gücümüzle çalışmaya devam etmek.


Büyümenin acı-tatlı bir deneyim olduğunun her zamankinden daha farkında olarak umutla ve heyecanla yeni yıla merhaba diyoruz.

 

Yollarımızın ortak amaçlar için daha çok kesişeceği bir yıl olması dileklerimizle...

şekil1
ORIGINN
bottom of page