top of page
  • Yazarın fotoğrafıOriginn

Sanatsal Bir İfade Olarak Remix

Güncelleme tarihi: 10 Mar 2021


Dünyanın her yerinden güncel temalara odaklanan bağımsız kısa filmler, yeni nesil deneysel sinema çalışmaları, queerfilmler, kadın yönetmen ve ilk yönetmen filmleri gibi yapımları İzmir seyircisi ile buluşturma amacı taşıyan Uluslararası 2 Yaka Kısa Film Festivali, Bahar Programı’nı küresel sağlık krizi süresince online olarak gerçekleşti.



Bir arada olmayı ve birlikte üretme kültürünü yükseltme amacı güden, şehirde gerçekleşen kültür sanat girişimlerinin çoğalmasını teşvik eden Originn’in işbirliğiyle gerçekleşen festivalin ‘Koltuk’ bölümünde 9 Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü mezunu olan ve 7 yıldır remix ile ilgilenen Hande Zerkin ve Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü mezunu Fatih Bilgin, remix kültürü, remix videonun kökenleri, ortaya çıkışı, imkanları ve öğretileri üzerine geniş bir perspektiften bilgi ve birikimlerini paylaştılar.


Google’a remix yazdığınızda, muhtemelen karşınıza çıkan ilk sonuçlar remix şarkılar olacaktır. Bu tamamen farklı bir tanımlama olmasa da, remix kültürü çok daha kapsayıcı bir terimdir ve içinde müzik dışında video gibi farklı disiplinleri de barındırır. Kelimenin kendisinden de anlaşılabileceği gibi remix (re-mix), önceden kurgulanmış bir eserin tekrar kurgulanması, yorumlanması anlamına gelmektedir.


Bir görüntüden diğer görüntüye geçerken yeni bir anlam üretme çabanız varsa, buna uygun bir kurgu yapma amacı taşıyorsanız, ortaya çıkaracağınız ürün muhtemelen bir remix video olacaktır. Kişinin kendi olanaklarıyla ulaşamayacağı görüntülerin sanatsal bir ifade olarak yeniden kurgulanması remix’in en belirleyici özelliği, bu yüzden de remix için bir anlam üretme çabası denebilir. Oldukça ucuz bir yol olması, neredeyse para harcamadan, profesyonel bir sinema ekipmanına ihtiyaç duymadan bir üretim yapabilmek, remix’in en pratik imkanlarından biri.

Bireyin kendi imkanlarıyla ulaşacağı görüntülerin başka birinin üretimine ait olduğu düşünüldüğünde, telif konusu remix videoda akıllara gelen ilk sorulardan biri oluyor. Bilgin, bu durumu şöyle açıklıyor: “Filmin (ilk üretilen) kendine has değerini pazarlamak yerine önceden görülmemiş bir şekilde yeni bir anlam yaratıyorsanız etik açıdan sorunsal tanımlamasına sokmanız pek bağlantılı olmuyor. Remix’te teliften bahsedememe konusundaki en önemli neden, o görüntülere başka türlü ulaşım imkanı olmamasıdır. Eğer bir uzay görüntüsüne videonuzda yer vermek istiyorsanız, bunu NASA’dan almak dışında yapabileceğiniz herhangi bir şey yok. Ayrıca herhangi bir eseri alıp anlamı farklı bir şekilde verdiğiniz için herhangi bir hak yemeden de bahsedemiyoruz.”



Remix’in bir diğer özelliği ise prodüksiyon sürecini tamamıyla kaldırdığı için film çekme düşüncesi olanlar için çok iyi bir başlangıç yöntemi olması. Maddi bir risk altına girmeden, kendinizi deneyebilir ve tecrübe sahibi olabilirsiniz. Ancak bu remix’in uğraşsız bir uğraş olduğu anlamına gelmiyor. Videoda bir anlatım olmak durumunda ve bu anlatımın kurulabilmesi için uygun görüntülerin bulunması çok büyük uğraş ve emek gerektiriyor. Uygulanabilirliği yüksek ancak yapısı nedeniyle iyi bir fikir bulunamazsa ve iyi uygulanamazsa yavan olması çok muhtemel bir alan olan remix video, zekice kurgulama gerektiriyor. Yani bir remix videonun başarılı olabilmesi için kamera, ışık, mikrofon gibi pahalı ekipmanlara ihtiyacınız yok, üretim sürecindeki en önemli ihtiyacınız çağrışımsal zekanızı kullanarak yaratıcılığınızla ortaya bir ifade çıkarabilmek.


Akademide henüz tam yerini bulamamış, avant-garde veya deneysel sinema ile bağlantılı olarak konumlandırılan remix video, kısa zaman diliminde kendi mesajını çağrışımsal olarak ifade edebilecek film yönetmenleri için bir platform haline geldi.

 

EKİN ÇİFTÇİ


Eğer remix video hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, aşağıdaki linkten Fatih Bilgin ve Hande Zerkin ile gerçekleştirilen “Sanatsal Bir İfade Olarak Remix” videosunu aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz.




312 görüntüleme0 yorum

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page