top of page

Wed, Jul 19

|

Originn | Coworkig

Sohbet | Tahta Öyküler

"Tahta Öyküler" Söyleşi: Kültür Projesi Üretimi Deneyimleri

Sohbet | Tahta Öyküler
Sohbet | Tahta Öyküler

Saat & Yer

Jul 19, 2017, 7:00 PM – 8:00 PM

Originn | Coworkig, Kazımdirik, 296/2. Sk No:33, 35100 Bornova/İzmir, Türkiye

Bu Etkinlik Hakkında

"Tahta Öyküler" Söyleşi: Kültür Projesi Üretimi Deneyimleri

Fransa ve Türkiye'den iki ekibin ortaklığı ile gerçekleştirilen “Tahta Öyküler”in yola çıkış noktası, Türkiye’deki kırsal kültürlerden biri olan Tahtacı kültürünü ve bu kültürün köklendiği yerleri gözlemleyip, bu bulguları Fransa’daki Bask kültürü ile paylaşmak, bunu yaparken de iki coğrafyada iki kültürün biri ile direkt, diğeri ile ise yansımalı bir ilişki kurmak idi. Tahtacıların yoğun olarak yaşadığı bir köy olan Kemalpaşa/Çınarköy ve bir Fransız / Bask yerleşimi olan Hazparne, sürecin alanı ve öznesi oldular. Söyleşide projenin yaratıcılarından NomadMind ekibi, süreç boyunca yaşadıkları deneyimleri, zorlukları, değişimleri/dönüşümleri paylaşacaklar, Türkiye'de uluslararası bir kültür - sanat projesi geliştirip uygulamanın detaylarını tartışacaklar.

İzmir'den NomadMind ve Helette'den Baserriko Arte Sarea ortaklığı ile ortaya konan proje, Tandem Türkiye Programı desteği ile gerçekleştirilmiş ve iki yaratıcı grubun ortak hassasiyetleri üzerinden şekillenmiştir. Projenin aktörü olan Tahtacılar ise, dört yüzyıl kadar önce ormanda yaşamaya başlamış, uzun yıllar göçebe bir yaşam sürmüş ve ilişki kurduğu diğer topluluklar için ağacı kesme ve işleme eylemini mesleğe dönüştürmüş bir topluluktur. Projenin yöntemi temelde, Tahtacı hikayelerini dinlemek ve kaydetmek; bu hikayeler üzerinden, bu derin ve sembollerle yüklü kültürle ilişkilenecek semboller ve görseller üretmek; bu görsellerin, yine kültürün kendi malzemesi olan ahşap yoluyla tahtacılar tarafından resmedilmesini sağlamak olmuştur. Bunun yanında, geçmişte ya da güncel durumda göçebe/mevsimlik bir yaşam sürmüş ve sürmekte olan kişilerin rotaları kişisel hikayeler üzerinden, mekan kullanımları ise mekanların kendileri ziyaretlerle gözlemlenerek ele alınmıştır. Projenin Fransa ayağında ise, farklı bir coğrafyadaki bir başka kırsal topluluk olarak Bask kültürüne Tahtacı Kültürü üzerinden bakılmış, iki kültür arasındaki ilişkisellikler üzerinden tartışmalar üretilmiş ve kültürler arası etkileşim temel alınmıştır. Projenin sonuç ürünleri, videolar, ahşap baskı resimler, mekan okumaları ile haritalar olmuştur.

Tandem Turkey Kültür Yöneticileri Değişim Programı, Stiftung Mercator ve ECF tarafından destekleniyor, MitOst ve Anadolu Kültür ortaklığında uygulanıyor.

https://woodtalesblog.wordpress.com/ http://www.nomadmind.org/ http://basarea.org/ www.tandemforculture.org

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page